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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
26/11/2019 |
Data da última atualização: |
26/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FREITA, E. O.; MELO, B. P.; LOURENCO-TESSUTTI, I. T.; ARRAES, F. B. M.; AMORIM, R. M.; LISEI-DE-SÁ, M. E.; COSTA, J. A.; LEITE, A. G. B.; FAHEEM, M.; FERREIRA, M. A.; MORGANTE, C. V.; FONTES, E. P. B.; GROSSI-DE-SA, M. F. |
Afiliação: |
ELINEA O. FREITA, UNB; BRUNO P. MELO, UNB; ISABELA TRISTAN LOURENCO-TESSUTTI, Cenargen; FABRÍCIO B. M. ARRAES, UNB; REGINA M. AMORIM, UNB; MARIA E. LISEI-DE-SÁ, UNB; JULIA A. COSTA, UNB; ANA G. B. LEITE, UNB; MUHAMMAD FAHEEM, UNB; MÁRCIO A. FERREIRA, UFRJ; CAROLINA VIANNA MORGANTE, CPATSA; ELIZABETH P. B. FONTES, UFV; MARIA FATIMA GROSSI DE SA, Cenargen. |
Título: |
Identification and characterization of the GmRD26 soybean promoter in response to abiotic stresses: potential tool for biotechnological application. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
BMC Biotechnology, v. 19, article 79, 2019. |
DOI: |
10.1186/s12896-019-0561-3 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Drought is one of the most harmful abiotic stresses for plants, leading to reduced productivity of several economically important crops and, consequently, considerable losses in the agricultural sector. When plants are exposed to stressful conditions, such as drought and high salinity, they modulate the expression of genes that lead to developmental, biochemical, and physiological changes, which help to overcome the deleterious effects of adverse circumstances. Thus, the search for new specific gene promoter sequences has proved to be a powerful biotechnological strategy to control the expression of key genes involved in water deprivation or multiple stress responses. |
Palavras-Chave: |
Análise de módulos promotores; Estresses abióticos; Gene-promotercharacterization; Promoter modules analysis; Promotor de genes; Promotor responsivo ao estresse; Stress-responsive promoter; Tolerância à seca. |
Thesagro: |
Ácido Abscisico; Seca; Soja. |
Thesaurus Nal: |
Abscisic acid; Drought tolerance. |
Categoria do assunto: |
-- G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146809/1/Identification-and-characterization-of-the-GmRD26.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/205521/1/document.pdf
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Marc: |
LEADER 02023naa a2200433 a 4500 001 2146809 005 2022-09-26 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1186/s12896-019-0561-3$2DOI 100 1 $aFREITA, E. O. 245 $aIdentification and characterization of the GmRD26 soybean promoter in response to abiotic stresses$bpotential tool for biotechnological application.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aDrought is one of the most harmful abiotic stresses for plants, leading to reduced productivity of several economically important crops and, consequently, considerable losses in the agricultural sector. When plants are exposed to stressful conditions, such as drought and high salinity, they modulate the expression of genes that lead to developmental, biochemical, and physiological changes, which help to overcome the deleterious effects of adverse circumstances. Thus, the search for new specific gene promoter sequences has proved to be a powerful biotechnological strategy to control the expression of key genes involved in water deprivation or multiple stress responses. 650 $aAbscisic acid 650 $aDrought tolerance 650 $aÁcido Abscisico 650 $aSeca 650 $aSoja 653 $aAnálise de módulos promotores 653 $aEstresses abióticos 653 $aGene-promotercharacterization 653 $aPromoter modules analysis 653 $aPromotor de genes 653 $aPromotor responsivo ao estresse 653 $aStress-responsive promoter 653 $aTolerância à seca 700 1 $aMELO, B. P. 700 1 $aLOURENCO-TESSUTTI, I. T. 700 1 $aARRAES, F. B. M. 700 1 $aAMORIM, R. M. 700 1 $aLISEI-DE-SÁ, M. E. 700 1 $aCOSTA, J. A. 700 1 $aLEITE, A. G. B. 700 1 $aFAHEEM, M. 700 1 $aFERREIRA, M. A. 700 1 $aMORGANTE, C. V. 700 1 $aFONTES, E. P. B. 700 1 $aGROSSI-DE-SA, M. F. 773 $tBMC Biotechnology$gv. 19, article 79, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registros recuperados : 11 | |
4. | | OLIVEIRA, M. V. de; PIROZI, M. R.; QUEIROZ, V. A. V.; BARROS, F. A. R. de. Elaboração e digestibilidade in vitro do amido de farofa pronta à base de farinha de sorgo (Sorghum bicolor (L.) moench). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 26., 2018, Belém, PA. O uso consciente da biodiversidade: perspectivas para o avanço da ciência e tecnologia de alimentos. Belém, PA: SBCTA:UFPA, 2018.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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5. | | FERREIRA, L. F. D.; PIROZI, M. R.; RAMOS, A. M.; PEREIRA, J. A. M. Modelagem matemática da secagem em camada delgada de bagaço de uva fermentado. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 6, p. 855-862, jun. 2012. Título em inglês: Mathematical modeling of thin?layer drying of fermented grape pomace.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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6. | | OLIVEIRA, T. M. de; PIROZI, M. R.; BORGES, J. T. da S.; GERMANI, R.; FONTES, M. P. F. Caracterização do amido de grão-de-bico (Cicer arietinum L.). Boletim do Centro de Pesquisa e Processamento de Alimentos, Curitiba, v. 27, n. 1, p. 27-42, jan./jun. 2009.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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7. | | FERREIRA, L. F. D.; COSTA, E. T. L. da; VIEIRA, K. da C.; PIROZI, M. R.; GOMES, F. dos S.; BORGES, J. T. da S. Aceitação sensorial de pão de queijo com incorporação de gengibre. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 24.; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE FRUTOS TROPICAIS, 4., 2014, Aracaju. Inovação e sustentabilidade em ciência e tecnologia de alimentos: resumos. [Campinas]: SBCTA, 2014. p. 87Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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8. | | FERREIRA, L. F. D.; MENDES, A. P.; AQUINO, W. B. de; PIROZI, M. R.; GOMES, F. dos S.; BORGES, J. T. da S. Efeito da incorporação de gengibre na aceitação sensorial de biscoito de polvilho. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 24.; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE FRUTOS TROPICAIS, 4., 2014, Aracaju. Inovação e sustentabilidade em ciência e tecnologia de alimentos: resumos. [Campinas]: SBCTA, 2014. p. 88Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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9. | | CONCEIÇÃO, L. L. da; QUEIROZ, V. A. V.; RODRIGUES, J. A. S.; PIROZI, M. R.; TARDIN, F. D.; DANTAS, M. I. de S.; MARTINO, H. S. D. Caracterização nutricional e tecnológica de cultivares de sorgo (Sorghum bicolor L. Moench.) destinados a alimentação humana. In: CONGRESSO MINEIRO DE ALIMENTAÇÃO HUMANA, 3., 2009, Ouro Preto. Anais... Ouro Preto: UFOP, 2009. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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10. | | MARTINEZ, O. D. M.; TOLEDO, R. C. L.; QUEIROZ, V. A. V.; PIROZI, M. R.; MARTINO, H. S. D.; BARROS, F. A. R. de. Mixed sorghum and quinoa flour improves protein quality and increases antioxidant capacity in vivo. LWT. Food, Science and Technology, v. 129, article 109597, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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11. | | MARTINO, H. S. D.; TOMAZ, P. A.; MORAES, E. A.; CONCEIÇÃO, L. S. da; OLIVEIRA, D. da S.; QUEIROZ, V. A. V.; RODRIGUES, J. A. S.; PIROZI, M. R.; PINHEIRO SANT'ANA, H. M.; RIBEIRO, S. M. R. Chemical characterization and size distribution of sorghum genotypes for human consumption. Revista do Instituto Adolfo Lutz, São Paulo, v. 71, n. 2, p. 337-344, 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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